Donorkind Maria heeft na jarenlange zoektocht identiteit van donorvader

Donorkind Maria heeft na jarenlange zoektocht identiteit van donorvader

Na een jarenlange juridische zoektocht weet donorkind Maria (23) de identiteit van haar donorvader. Haar donorvader, die ze tot voor kort alleen kende onder de codenaam “K34”, was in de jaren ’90 actief als “bekende donor”. Hij koos ervoor om anoniem te worden, waardoor de kliniek weigerde zijn gegevens te verstrekken toen Maria hier in 2017 om vroeg. 

Maria stapte naar de rechter, die oordeelde dat het in strijd was met het grondrecht van Maria om te weten wie haar biologische vader is dat de kliniek zonder meer de gegevens van haar donorvader achterhield. De rechtbank oordeelde echter dat de gegevens niet zonder meer konden te worden verstrekt omdat niet duidelijk was welke redenen de donor precies had, dus dat de wetgever aan zet was om de wet op dit punt aan te passen.

Maria wachtte dit niet af en stapte naar de Stichting Donorgegevens, de organisatie die de gegevens van donoren beheert, met het verzoek om de gegevens van haar donorvader. Omdat door de rechtszaak vaststond dat de donorvader van Maria destijds een bekende donor was en aan dus Maria was beloofd dat zij de gegevens zou krijgen, was de Stichting Donorgegevens bereid om de gegevens te verstrekken, tenzij donor K34 hier zwaarwegende argumenten tegen had. K34 werd benaderd door de Stichting Donorgegevens, waarop hij heeft besloten ermee in te stemmen dat zijn identiteitsgegevens aan Maria werden verstrekt. 

''Donorkind Maria heeft gekregen waar zij recht op heeft.'' - Mark de Hek 

Ook heeft er een goed gesprek plaatsgevonden tussen Maria en haar donorvader; Maria heeft gevonden waarnaar ze op zoek was en is blij met het gesprek. Ze geeft aan rust te hebben gevonden. K34 heeft er een goed gevoel bij dat hij iets voor zijn donorkinderen kan betekenen en kijkt positief terug op de ontmoeting met Maria. Hij begrijpt dat ze op zoek is gegaan en hoopt dat ze op deze manier meer rust zal vinden.


EenVandaag maakte een nieuwsitem over de zoektocht van Maria. SAP-advocaat Mark de Hek komt tweemaal aan het woord: om 1 minuut 44 en 4 minuut 17. Naast het nieuwsitem was Mark de Hek ook te horen tijdens de radiouitzending van EenVandaag op 1 februari. Het item waarbij Mark en Maria aan het woord komen begint om 33 minuut 45 en duurt tot 44 minuut 40. 

Wil je meer lezen? Kijk dan op Linda.nl, Leeuwarder Courant of het Noordhollands Dagblad.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.