Blog | Van water tot SAP
21 februari 2023 

Blog | Van water tot SAP

Het is advocatenkantoor-eigen om zich in een bijzonder pand te vestigen. Het clichébeeld van statige herenhuizen met grote oprijlanen wordt vaak in de praktijk bevestigd. Zodra je in Google ‘advocaat ons pand’ intypt, kom je de mooiste verhalen tegen. Zo zitten Anker & Anker strafrechtadvocaten in een pand uit de zestiende eeuw, is het thuishonk van Van den Brekel Advocaten een ‘karakteristiek pand uit 1897’ en legt OAK advocaten het historisch belang van de locatie van hun pand uit op de website.

Het is mooi om te lezen hoe de advocatuur er op deze manier aan bij kan dragen dat belangrijke gebouwen uit de geschiedenis behouden blijven. SAP Letselschade Advocaten is dan ook trots om daar haar eigen steentje aan bij te dragen.

Hogeweg 205

Iedereen die wel eens van Utrecht naar Harderwijk rijdt komt vlak langs het monumentale pand bij afrit 8. Hogeweg 205, met op hetzelfde terrein Hogeweg 203. De twee gebouwen waar SAP sinds 2015 huishoudt. Honderd jaar eerder werd er vanaf dit punt water geleverd aan alle Amersfoorters. In 1912 werd er namelijk begonnen aan de bouw van het pompstation. In de jaren ’80 van de vorige eeuw heeft het pompstation zijn originele functie verloren. Het terrein heeft dat echter niet, de pompinstallaties van Vitens liggen hier nog steeds.

Graven, graven, graven

In de begintijd van het pompstation is er een hoop gegraven om de elf putten waaruit het water voor de Amersfoorters moest komen te realiseren. Toen het pompstation zijn oorspronkelijke functie verloor, werd er opnieuw gegraven. In 1998 werd het gebouw omgebouwd, er moest een kantoorpand van gemaakt worden. Een groot deel van de vloer werd verlaagd. Er kwam een procesautomatiseringsbedrijf in het gebouw. Hierna hebben er nog een tijdje krakers gewerkt, tot het moment dat SAP zich eigenaar mocht noemen. Na nog wat verbouwingen konden de medewerkers van SAP er dan eindelijk in trekken.

Een zoete verandering

Aan het begin van de nieuwe eeuw, in 2000, werden het pompgebouw en het transformatorhuis samen opgenomen in het register van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. In 2014 kocht SAP het terrein met het pompstation en de twee woonhuizen. Een jaar later trokken de Sappers erin. Dat was nogal een verandering met de eerste verdieping aan de Spoorstraat waar het advocatenkantoor ooit begonnen was. In de tussentijd zijn er nog twee andere verhuizingen geweest (naar de Bergstraat en de Stadsring), maar zo mooi als aan de Hogeweg had SAP nog nooit gezeten.

Aan de rand van de stad

Je kunt je misschien afvragen waarom er al die decennia geleden besloten is om op deze plek een pompstation aan te leggen. Nummer 205 is tegenwoordig niet heel ver van het centrum van Amersfoort, maar het ligt wel degelijk buiten de ring. Was de stad in die tijd niet nog veel kleiner? Zeker. Nadat de gemeenteraad in 1910 besloten had een gemeentelijk waterleidingsbedrijf op te richten, moest naar een passende plek gezocht worden. Deze plek werd gevonden aan de Hogeweg. Er bleek hier een grote hoeveelheid water in de grond te zitten.

Advocaten en bijzondere gebouwen

Vandaag de dag is het pompstation dan geen pompstation meer, hard gewerkt wordt er nog steeds. Weten wat er vroeger in het gebouw heeft afgespeeld zorgt voor een bijzondere sfeer als je het pand binnenkomt. Je merkt dat je op een plek zit die ooit een cruciale rol gehad heeft voor de samenleving. Misschien dat dat de reden is dat zoveel advocaten zo graag in bijzonder panden werken. De belangrijke rol die het gebouw ooit had door te laten spelen in het werk dat je nu doet voor slachtoffers. Het zorgt voor inspiratie.

Benieuwd naar nog meer geschiedenis over het oude Pompstation aan de Hogeweg? Ter gelegenheid van de officiële opening van het kantoor van SAP schreef historicus Tom van der Geugten het boek ‘Van water tot SAP’.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.