Blog | Fietsforenzen

Het wordt steeds populairder: met de fiets naar het werk. In 2022 steeg het gebruik van de fiets met ruim 17%, terwijl er maar 14% meer autoritten naar het werk plaatsvonden dan het jaar ervoor. Deze percentages betekenen dat er per werkweek ruim 2 miljoen fietsritten naar het werk plaatsvonden.

Dit betekent automatisch dat er minder auto’s op de parkeerplaatsen van bedrijven staan. Een gevolg hiervan is dat korte ‘reisjes’ tijdens werktijd ook vaker met de fiets gemaakt zullen worden. Moet er even een pakketje opgehaald worden op een postpunt? Pak je fiets maar. Bij een cliënt langs? Ook dat kan op de fiets. Maar hoe zat het ook alweer met verkeersongevallen tijdens werktijd? En, in dit geval niet onbelangrijk, verandert daar iets aan?

Artikel 7:611

In Artikel 7:611 staat dat de werkgever zich moet gedragen als een ‘goed werkgever’. Dit betekent onder andere dat de werkgever voor zijn werknemers een verzekering moet afsluiten. Deze verzekering moet ook voldoende zijn. ‘Voldoende’ kan verschillend zijn voor verschillende werkgevers of branches. Als een werkgever zich niet houdt aan het ‘goed werkgeverschap’ en hij bijvoorbeeld geen verzekering afgesloten heeft, kan er alsnog een ongeval voorkomen. De werkgever dient dan alsnog de schade te vergoeden wanneer een ongeluk gebeurt onder werktijd en tijdens een actie voor de werkgever.

Wanneer is reizen werktijd?

Zoals gezegd is de werkgever verplicht zich te verzekeren voor verkeersongevallen van werknemers tijdens werktijd. Goed om te onthouden is dat het woon-werkverkeer hier niet onder valt. De tijd die een werknemer spendeert op de weg om van huis naar het werk te komen, telt niet als werktijd. Het gaat bij verkeersongevallen alleen om verkeerssituaties waar een werknemer zich in bevindt die direct voor het uitvoeren van werkzaamheden zijn. Daarnaast is het vaak zo dat een eenzijdig ongeval met een voetganger buiten het ‘goed werkgeverschap’ valt.

Gezonder maar minder veilig

Dit is prettig, want ook hoewel met de fiets naar je werk gaan gezonder voor je is dan met de auto, zitten er ook risico’s aan. De kans om dodelijk gewond te raken in een verkeersongeval is als fietser veel groter dan als automobilist. De toename van het aantal naar-het-werk-fietsers in 2022 ten opzichte van 2021 staat gelijk aan elf meer verkeersdoden en ongeveer 800 extra ernstige verkeersgewonden.

Afgezien van de mogelijke financiële gevolgen zijn er voor een werknemer ook andere consequenties wanneer een werknemer in een ongeluk gerecht komt. Naast de (wellicht) verhoogde premie van de verzekeringspolis en de aansprakelijkheid kan het ongeval veel schade opleveren voor de werknemer. In zulke gevallen kan het zo zijn dat de werknemer gedeeltelijk of zelfs geheel arbeidsongeschikt raakt. Dit is voor het slachtoffer en voor de werkgever een nare situatie.

Misschien is het tijd voor bedrijfsfietshelmen? Of moet er gekeken worden naar andere voorzorgsmaatregelen om de veiligheid van de fietsforens te verbeteren. Want hoewel het goed is om te zien dat steeds meer mensen de auto laten staan en de fiets pakken, is het van belang om de veiligheid van de fietsforenzen te waarborgen.


Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.