Blog Chantal van der Roest | Een ongeluk komt te paard, en gaat (meestal) te voet
27 juli 2023 

Blog Chantal van der Roest | Een ongeluk komt te paard, en gaat (meestal) te voet

Een ongeluk komt te paard, en gaat (meestal) te voet. Het nut van een reisverzekering

Door mr. Chantal van der Roest

Een vakantie is bedoeld om te ontspannen, te genieten en in mijn ogen ook zo nu en dan om je horizon te verbreden. Nu is het niet zo dat ik dat in de sleur van alledag niet doe, maar een paar dagen in een andere omgeving doet mij – over het algemeen – toch best goed. Enige tijd geleden was ik niet een paar dagen, maar een paar maanden ‘on the road’. Nadat ik mijn dossiers aan mijn gewaardeerde kantoorgenoten had overgedragen, kon de reis beginnen. De reis begon ook daadwerkelijk, maar liep na een aantal weken toch iets anders dan gepland…

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Het bewandelen van smalle paden met steile afgronden en het beklimmen van gladde touwladders onder de meest barre omstandigheden. Een uitglijder kan leiden tot een bijzonder vervelende val, daar was ik mij maar al te goed van bewust. Het blijft toch lastig om met ons werk niet overal gevaren te zien. Met de nodige voorzichtigheid trok ik met mijn backpack gevuld met ‘camping gear’ door de bergen van Nieuw-Zeeland. Na een schitterende alpine tocht met (ietwat oncomfortabele) overnachtingen in een tent, besloten we om onze campervan aan de rand van een meer, enigszins in de buurt van Queenstown, te installeren. Eén nachtje comfort, daar was het wel weer tijd voor. Toen ik de volgende ochtend (klaar voor een verfrissende ochtendduik) iets te enthousiast uit de camper stapte, bemerkte ik dat ook op reis een ongeluk in een klein (onverwachts) hoekje kan zitten. Het hoekje om de deur van de camper in dit geval. Ik hoorde een harde knak, en daar lag ik dan, voorover. Met een prachtig uitzicht, dat wel. Kennelijk heb ik een niet al te hoge pijngrens, want van de 5 minuten daaropvolgend kan ik me niet al te veel meer herinneren. Toch weer wat over mezelf geleerd, deze reis.

Koelen, was het eerste wat ik dacht toen mijn brein weer begon te werken. Gelukkig stond de camper aan een ijskoud meer, dus daar ging ik, hinkelend het meer in. Ik had me de ochtendduik toch nét iets anders voorgesteld.

Na een telefoontje met mijn reisverzekering kwam ik erachter waar ik het dichtstbijzijnde ziekenhuis kon vinden. Dat was nog zo’n 3 kwartier rijden. Top. Waarom is zo’n reisverzekering ook alweer nog meer handig, en wat dekt zo’n verzekering ook alweer?

Reisverzekering(en)

Een reisverzekering (die zowel kortlopend als doorlopend kan worden afgesloten), dekt in beginsel niet alleen verlies, diefstal of schade aan bagage, maar in principe ook onverwachtse kosten na een ongeval of bij ziekte tijdens de reis. In beginsel? In principe? Ja, ook bij reisverzekeringen is de exacte dekking uiteraard afhankelijk van de afgesloten modules en de polisvoorwaarden.

Voor de waaghalzen onder ons is in ieder geval een aanvullende reisverzekering met een bijzondere dekking voor risicovolle sporten aan te bevelen. Onder andere duiken, kitesurfen, (cave)raften, skydiven en jetskiën vallen in veel gevallen namelijk niet onder de standaard reisverzekering. Voor wintersporters bestaat er een extra wintersportdekking, want ook die tak van sport wordt veelal niet onder de standaard reisverzekering meeverzekerd. Bij de écht extreme vormen van wintersport (zoals schansspringen, bobsleeën, snorkelskiën[1], en het zonder begeleiding off piste skiën), biedt ook de standaard wintersportmodule overigens geen dekking.

Voor de avonturiers en wintersporters is van belang dat zelfs bij het afsluiten van dergelijke aanvullende modules vaak als dekkingsvoorwaarde geldt dat ook geneeskundige kosten in het buitenland moeten zijn verzekerd. Dat kan op de reisverzekering, maar ook op de (aanvullende)zorgverzekering. De zorgverzekering vergoedt in het basispakket in beginsel alleen de kosten van spoedeisende medische hulp op basis van Nederlandse marktconforme tarieven.[2] Zijn de kosten hoger, dan betaalt men de rest (zonder aanvullende dekking) dus in veel gevallen zelf. Kosten van repatriëring worden vrijwel nooit vanuit de basis zorgverzekering vergoed. Ook op een aanvullende zorgverzekering zijn deze kosten niet altijd (volledig) gedekt.

Hoe lang de reis aaneengesloten mag duren om onder de dekking te vallen, is ook per (doorlopende) reisverzekering verschillend. Bij de ene verzekeraar bestaat er bij een doorlopende reisverzekering bijvoorbeeld slechts dekking voor een aaneengesloten periode van 45 dagen, terwijl dat bij een andere verzekeraar 180 dagen (met soms de mogelijkheid tot (vooraf geregelde) verlenging) kan zijn. Met een doorlopende reisverzekering kun je dus wel op vakantie wanneer je wilt, maar altijd niet zo lang als je dat wilt. Het is daarnaast raadzaam om na te gaan in welke landen de reisverzekering precies dekking biedt. Check dus altijd even het polisblad en de polisvoorwaarden voordat de reis van start gaat.

Ongevallenverzekering

 Is er (ook) een ongevallendekking afgesloten? Dan bestaat er mogelijk (ook) recht op een uitkering wanneer er na plotseling en onverwachts geweld van buitenaf sprake is van blijvende invaliditeit of overlijden. De ongevallenverzekering is een sommenverzekering, en keert daarom niet daadwerkelijk geleden schade uit, maar is gebaseerd is op het verzekerde bedrag.

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering is ook niet altijd standaard bij de reisverzekering meeverzekerd. Zowel kortlopende- als doorlopende reisverzekeringen kunnen worden uitgebreid met een annuleringsdekking.  Deze verzekering biedt (uiteraard ook hier weer onder specifieke voorwaarden) dekking als de vakantie door bijzondere omstandigheden, waaronder ziekte of overlijden, niet door kan gaan of voortijdig moet worden afgebroken.

Schade melden

Schade moet meestal met een schadeformulier bij de verzekeraar worden gemeld. In sommige gevallen moet de reisverzekeraar eerst toestemming geven voordat er (medische) kosten in het buitenland kunnen worden gemaakt. Althans, wanneer je deze kosten ook vergoed wil zien. Het is daarom aan te bevelen om tevoren contact op te nemen met (de alarmcentrale van) de verzekeraar.

Tot slot

De medische kosten vielen in mijn geval onder de Nieuw-Zeelandse ‘no fault scheme’. Ik kon daarom zonder het trekken van de pinpas het ziekenhuis verlaten. Mijn krukken kon ik als ‘trustful lawyer’ wel weer ergens anders inleveren, aldus de betreffende arts. Ondanks dat dit niet helemaal de manier was die ik vooraf voor ogen had, is mijn horizon ook tijdens deze reis weer wat verbreed.

In mijn geval was het toch echt een beetje mijn eigen onhandigheid die ervoor zorgde dat ik in het ziekenhuis belandde. Hoe het ook alweer zit wanneer opgelopen letselschade niet op een reis- of zorgverzekering kan worden verhaald, maar eventueel op een andere derde partij, bespreek ik mogelijk nog eens in een volgend blog.

[1] Snorkelskiën is ‘het met een snorkel op je hoofd in metersdiepe poedersneeuw naar beneden suizen’. Ook tijdens het schrijven van deze blog werd mijn horizon verbreed.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.