Annemiek was twee maanden student-stagiair bij SAP
07 augustus 2023 

Annemiek was twee maanden student-stagiair bij SAP

Het is waarschijnlijk heel herkenbaar voor studenten; het moment dat je je steeds meer begint af te vragen wat je eigenlijk ‘hierna’ wil doen. Een vraag die in de masterfase steeds relevanter wordt en misschien zelfs wel wat angst aanjaagt. Toen ik tijdens mijn master Privaatrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen het vak Personenschade: Theorie & Praktijk volgde, wist ik dat de letselschadepraktijk mij erg interesseerde en daarnaast mogelijk goed bij mij zou passen. Om dit te ondervinden, besloot ik dat het wijs zou zijn een stage in de letselschadepraktijk te lopen.

Zo geschiedde het en ik startte begin juni mijn stage bij SAP Letselschade Advocaten. Mijn eerste dag ben ik ontzettend warm ontvangen, wat een fijn begin is voor de acht weken die volgden. Ik mocht in de ochtend meteen mee naar een intakegesprek met een cliënt. Deze cliënt was tijdens een badmintontraining uitgegleden in een plas water. Dan komen de onrechtmatige daad, en de invulling hiervan aan de hand van de kelderluik-criteria, ineens heel dichtbij. Naast het maken van een gespreksverslag mocht ik uiteindelijk ook de aansprakelijkstelling schrijven. Hierbij ben ik nog een paar keer verbeterd als ik, tijdens het sparren, weer eens aansprakelijkheidsstelling zei.

Ik merkte tijdens mijn stage al gauw dat ik veel diverse opdrachten kreeg: van het schrijven van aansprakelijk(heids)stellingen tot het schrijven van een verzoek tot voorlopig getuigenverhoor, het schrijven van een verzoek tot een medisch adviesaanvraag of een aanbiedingsbrief voor een arbeidsdeskundige. Niet geheel oninteressant om te vertellen is dat ik deze aanbiedingsbrief schreef in een zaak waarin cliënt als dierenverzorger betrokken was bij een heftig bijtincident. Van de letselfoto’s gruwelde ik stiekem wel even.

Wegversmallingen en verzekeraars

Verder heb ik verschillende memo’s geschreven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Inmiddels weet ik het verschil tussen een elektrische fiets en een speed-pedelec en valt een fietser op de zogenoemde speed-pedelec, doordat deze 25 km/h kan en niet wordt aangemerkt als ongemotoriseerde verkeersdeelnemer, niet onder de bescherming van artikel 185 WVW. Ook ben ik naar aanleiding van een zaak dieper in de materie van wegversmallingen gedoken om een gemeente, als wegbeheerder, aansprakelijk te kunnen stellen. Hierbij moet je, in het belang van de cliënt, soms creatief (leren) denken. Ik moet eerlijk bekennen dat mij op de terugweg naar huis de verschillende wegversmallingen aanzienlijk meer begonnen op te vallen.


            Op de terugweg naar huis begonnen de verschillende wegversmallingen me aanzienlijk meer op te vallen.''
- Annemiek, student-stagiaire SAP

Ook deed tijdens mijn stage collega Bas Hopman mee aan de Nederlandse pleitwedstrijd, waarbij hij een fictieve casus diende te bepleiten. Ik hielp hem bij het voorbereiden van deze casus en ging ook mee naar de pleitwedstrijd bij de rechtbank in Utrecht. Het leuke is dat Bas zich na deze dag ‘de beste pleiter van Midden-Nederland 2023’ mag noemen. Daarnaast ben ik mee geweest naar verschillende huisbezoeken, soms in aanwezigheid van de verzekeraar. Een huisbezoek dat mij bijblijft is die waar een jong meisje twee keer met haar scooter een ongeval had gehad. De opleiding die zij voor ogen had, kan zij hierdoor niet meer volgen en haar leven lag behoorlijk over hoop.

Wat wil ik eigenlijk ‘hierna’? Dit.

Door deze stage weet ik dat ik mijn carrière wil voortzetten binnen het aansprakelijkheidsrecht/letselschaderecht. Het is mijns inziens erg dankbaar werk.
 Ik zou eenieder die overweegt een stage binnen de letselschade te lopen, zeker aanraden om deze bij SAP Letselschade Advocaten te lopen. Naast dat ik direct veel verantwoordelijkheid kreeg en daarnaast meeging naar huisbezoeken en een rechtszaak, is de sfeer ontzettend informeel. De drempel om bij advocaten naar binnen te lopen is erg laag en de wekelijkse borrels zijn, zoals de vacature voor een studentstage omschrijft, daadwerkelijk legendarisch.


Bedankt voor je inzet Annemiek! Veel succes in de toekomst.

Wil jij ook je student-stage lopen bij SAP?

Iedere twee maanden starten er nieuwe student-stagiair(e)s. Je werkt twee maanden lang samen met gedreven advocaten. Eén van deze advocaten is tijdens jouw stage jouw vaste aanspreekpunt. Wij bieden een fijne leerplek, een stagevergoeding en een reiskostenvergoeding als deze niet door je studenten OV-kaart worden gedekt.

Je helpt mee en krijgt afwisselend werk. Je zoekt dingen uit, schrijft notities en bereidt processtukken voor. Ook ga je, net als Annemiek, mee naar intakegesprekken en huisbezoeken. Meer weten? Je kunt de hele vacature lezen of direct contact opnemen met Jolande Westeneng via 033-4613048 of j.westeneng@sapadvocaten.nl


Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.