Werknemer casino naar rechter om rookvrije werkplek

Trouw | (Novum) – Een werknemer van een casino daagt zijn werkgever voor de rechter om een rookvrije werkplek op te eisen. De tafelmanager van het Holland Casino in Groningen wil dat de hele vestiging rookvrij wordt gemaakt. Het casino zegt nu al meer te doen dan de regels van branchevereniging Koninklijk Horeca Nederland voorschrijven en ziet vooralsnog geen reden om ‘verder voor de muziek uit te gaan lopen’.

De medewerker, de 45-jarige Fokko Meins, zegt door de rook ademhalingsproblemen en longklachten te hebben gekregen. Hij vreest zelfs arbeidsongeschikt te raken. Volgens hem heeft Holland Casino niet gereageerd op herhaalde verzoeken om passende maatregelen te nemen. “Er is niet serieus gereageerd op mijn noodkreten.”

Volgens de advocaat van Meins, John Roth, komt Holland Casino zijn zorgplicht niet na. “Zowel de bedrijfsarts als de longarts van mijn cliënt vindt dat hij alleen maar kan werken in een rookvrije ruimte.”

Clean Air Nederland (CAN), de belangenvereniging die een rookvrije horeca nastreeft, zegt dat veel medewerkers van Holland Casino klachten hebben over het gevoerde rookbeleid. Sinds vorig jaar heeft de antirookvereniging een klachtenmeldpunt op haar website. Veel van de honderden meldingen die binnenkwamen, zijn volgens CAN afkomstig van Holland Casino-medewerkers.

Holland Casino reageert terughoudend op de dagvaarding. “We zullen er kritisch naar kijken”, zegt woordvoerder Laurens Woldberg vrijdag. “Op dit moment volgen we het beleid van Koninklijk Horeca Nederland en we zijn tot op heden niet verplicht het casino rookvrij te maken.” Een algeheel rookverbod in de horeca is wel het streven van Volksgezondheidsminister Ab Klink (CDA).

Het rookvrij maken van de horeca ligt volgens de woordvoerder van Holland Casino niet zo eenvoudig. “Vijftig procent van de klanten wil wél roken in het casino.” Holland Casino heeft nog niet onderzocht wat die klanten doen als een rookverbod wordt ingevoerd.

Het casino stelt wel degelijk rekening te houden met de wensen van zijn werknemers. Maar het continu rookvrij maken van de werkvloer is complex, zegt Woldberg. “We hebben al de nieuwste luchtzuiveringsinstallaties en rookvrije ruimtes, maar het blijft lastig. Het is een probleem waar de hele horeca mee te maken heeft.”