Pas op: krijg geen aanrijding in België!

U rijdt met uw gezin in de auto naar Antwerpen en op de terugweg naar Nederland wordt de auto helaas – 50 meter voor de Nederlandse grens – van achteren aangereden door een Belgische automobilist. Als passagier heeft u daar ernstige whiplashklachten aan overgehouden en u raakt daardoor arbeidsongeschikt. Ook al heeft u de Nederlandse nationaliteit en heeft de auto een Nederlands kenteken, u heeft nu een enorm probleem. Uw schade wordt namelijk beoordeeld naar Belgisch recht en dat heeft grote gevolgen.

Als dit zou gebeuren in Nederland, geldt de schuldloze derdenregeling: uw schade als passagier wordt volledig vergoed omdat u niets aan het ongeval kon doen en dat is een geruststellende gedachte.  De kosten van uw advocaat vormen onderdeel van de te vergoeden schade zodat u altijd weet waar u recht op heeft.

Nu niet. Hoewel in België op papier uw schade volledig wordt vergoed komt daar niets van terecht. Er komt geen schaderegelaar van de verzekeraar bij u op bezoek om uw schade in kaart te brengen. U moet op eigen kosten naar Belgie reizen naar een door de verzekeraar aangestelde raadsdokter, die een voor u onbegrijpelijk rapport maakt met voor Nederlandse begrippen onbegrijpelijke termen als huishoudschade. Geen onafhankelijke expertise dus. Bent u het daarmee niet eens? Dan kunt u op eigen kosten een gerechtelijke expertise laten uitvoeren. U moet dan wel eerst zelf een Belgische advocaat zoeken en betalen. Die betalen de Belgische verzekeraars namelijk niet.

Dus: als u arbeidsongeschikt bent geraakt, u heeft geen geld en u heeft part noch deel aan de aanrijding? De Nederlandse verzekeraars helpen u niet. Wij vinden dat de schuldloze derdenregeling ook zou moeten gelden als Nederlanders in het buitenland buiten hun schuld om letsel oplopen. Zolang zij dat niet doen is ons advies: krijg geen aanrijding in België! Mogelijk dat u van te voren nog ergens een svi-verzekering kunt afsluiten, maar kijk van te voren goed of ook letsel in het buitenland gedekt is.