Slecht wegdek

Schade door slecht wegdek

Eens in de zoveel tijd is het in het nieuws: ongelukken door slecht wegdek. Zo is sinds begin 2023 één rijstrook op de brug in Uitwellingerga in Friesland afgesloten. Dit is om meer schade aan het wegdek van de brug te beperken. Voor de meeste mensen zal deze maatregel op tijd genomen zijn. Maar er zijn ook mensen die in een verkeersongeval terecht komen of schade door slecht wegdek oplopen. Wie is er dan aansprakelijk? Is het de wegbeheerder die over het onderhoud gaat, of had je zelf beter op moeten letten?

Slecht wegdek bord

Soms kom je als automobilist, fietser of andere weggebruiker langs een ‘slecht wegdek bord’. Dit is een bord dat aangeeft dat je vanaf nu slecht wegdek tegen gaat komen. Zo’n bord geeft je de kans om beter op te letten en naar de grond te kijken. Zo ben je in staat bijvoorbeeld gaten in het asfalt te vermijden en hierdoor is de kans op letsel kleiner. Een bord dat aangeeft dat er slecht wegdek is, is een tussenoplossing. Terwijl het bord er staat moet de wegbeheerder aan de slag gaan met een oplossing om het wegdek weer beter en veiliger te maken. Als er een ‘slecht wegdek bord’ staat, wordt er van jou verwacht dat je goed oplet. De wegbeheerder is op dat moment niet aansprakelijk voor letsel dat ontstaat door het slecht wegdek.

Wat is slecht wegdek?

Je spreekt van slecht wegdek als de kwaliteit van de weg zo slecht is dat het gevaren op kan leveren. Het gaat hierbij niet alleen om wegen van asfalt. Ook een losse stoeptegel kan gevaarlijk zijn. Iemand die loopt kan hierover struikelen en vallen. Voor iemand die gebruik maakt van een rollator, rolstoel of kinderwagen wordt het ook een stuk moeilijker om de weg te vervolgen als er losse stoeptegels zijn. Dus ook als je valt door een losse stoeptegel, spreken we van schade door slecht wegdek. Ook onverharde wegen kunnen slecht wegdek hebben. Dit is bijvoorbeeld als er diepe gaten in de weg zitten. Hier kun je door vallen of je auto door beschadigen. Er kunnen ook kleine steentjes op de weg liggen, waardoor je gemakkelijk kun uitglijden als je loopt of fietst. De gevallen waar mensen vaker direct aan denken, zoals scheuren in het asfalt of gaten in de weg, vallen natuurlijk ook onder slecht wegdek. Op al deze soorten wegen kun je dan ook een ‘slecht wegdek bord’ tegenkomen.

Wegbeheerders

De wegbeheerder is verantwoordelijk voor de staat van de weg en het wegdek. In Nederland zijn er verschillende wegbeheerders. Bijna altijd zijn dit gemeenten, provincies of Rijkswaterstaat. Een wegbeheerder moet schade aan het wegdek zo snel mogelijk repareren. Soms is dit niet direct mogelijk. Dit kan zijn doordat er dan geen doorstroming meer mogelijk is, of omdat het weer te slecht is. In zulke gevallen is een ‘slecht wegdek bord’ een tussenoplossing. Dit laat zien dat de wegbeheerder op de hoogte is van het slechte wegdek en er mee bezig is om ervoor te zorgen dat schade door slecht wegdek zo snel mogelijk voorkomen gaat worden. Rijkswaterstaat heeft een kaart waarop je kunt zien wie de wegbeheerder is van alle wegen in Nederland.

Aansprakelijkheid wegbeheerder bij schade door slecht wegdek

De wegbeheerder is aansprakelijk voor jouw letsel als er te lang gewacht wordt met het uitvoeren van reparaties. Ook is hij aansprakelijk wanneer hij er te laat achter komt dat er sprake is van slecht wegdek. Wegbeheerders moeten namelijk alle wegen in hun gebied in de gaten houden. Dit valt onder hun zorgplicht. In de praktijk betekent dit dat wegbeheerders bijna altijd aansprakelijk zijn als jij schade door slecht wegdek opgelopen hebt. Er zijn ook dingen waar de wegbeheerder niks aan kan doen. Dit is bijvoorbeeld wanneer jij achter een vrachtwagen rijdt en deze vrachtwagen verliest een deel van zijn lading. Als deze lading dan het wegdek beschadigt, is de wegbeheerder niet aansprakelijk. In dit geval zijn daar verschillende redenen voor. Als eerst heeft de wegbeheerder nog geen tijd gehad om het slechte wegdek te repareren of een ‘slecht wegdek bord’ neer te zetten, het is namelijk net gebeurd. Ten tweede is het niet de schuld van de wegbeheerder. Het is niet zo dat de wegbeheerder de weg niet goed in de gaten gehouden heeft, het is de schuld van de vrachtwagenbestuurder (of het bedrijf dat de vrachtwagenbestuurder ingehuurd heeft).

Wat te doen na schade door slecht wegdek?

Als je letsel of schade hebt opgelopen door slecht wegdek kun je dat dus vaak verhalen op de wegbeheerder. Om die schade vergoed te kunnen krijgen, moet je een claim indienen. Rijkswaterstaat heeft hier zelfs een formulier voor op hun website. Toch kan het soms lastig zijn. Er komt een hoop bij kijken. Bovendien heb je zelf wel andere dingen aan je hoofd als je letsel of schade hebt door slecht wegdek. Je wilt zelf zo snel mogelijk weer de oude zijn. De schrik kan behoorlijk groot zijn na een verkeersongeval en misschien heb je zelfs ook wel zelf letsel opgelopen. Een letselschade advocaat van SAP kan je hierin ondersteunen. Als je contact opneemt zal een van onze advocaten vrijblijvend met je doornemen wat de mogelijkheden zijn. Zo wordt alles een stuk duidelijker en kun jij je volledig focussen op je eigen herstel.

Zorg voor bewijs dat de schade door slecht wegdek is veroorzaakt

Hoewel je er misschien niet direct aan denkt als je net een verkeersongeval hebt gehad, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je sommige dingen snel doet.

  1. Foto’s van de plek van het ongeval kunnen later veel helpen. Een foto van het slechte wegdek, de schade en een overzichtsfoto van de omgeving laten zien dat er echt slecht wegdek was. De overzichtsfoto laat zien dat er geen ‘slecht wegdek bord’ stond op dat moment.
  2. Als er andere mensen zijn, zijn dit getuigen. Vraag hun gegevens. Dan kunnen zij later gevraagd worden om jouw verhaal te bevestigen.
  3. Heb je verwondingen? Ga dan snel naar een arts. Ook als je zelf denkt dat het wel meevalt. Je weet nooit of ze erger zijn dan je denkt. Ook kan een verslag van het bezoek aan de arts bewijs zijn dat er een ongeval gebeurd is.

Een ongeluk door slecht wegdek is niet niks. Wil je meer informatie over wat je kunt doen, of wil je weten wat wij voor je kunnen doen? Neem dan gratis contact met ons op.

Reactie plaatsen