top 7 meest voorkomende ongevallen in het magazijn

21 juni 2022

In magazijnen vinden er vaak ongevallen plaats. Dat is eigenlijk helemaal niet zo verwonderlijk. Er vindt heel wat bedrijvigheid plaats, er wordt met heel zware heftrucks gewerkt en tegelijkertijd gaat het vaak om zware ladingen. Dat is vragen om problemen. Onze letselschade advocaat heeft het over de top 7 meest voorkomende ongevallen in het magazijn en over hoe ze te voorkomen zijn.

1) Aanrijdingen in het magazijn

Of het de of het magazijn is, daar hoeft geen onduidelijkheid over te bestaan. Het woordenboek is daar heel duidelijk over, het is het magazijn. Waarover wel al eens discussie bestaat, is over hoe een magazijn zo veilig mogelijk kan worden ingericht. Zo was er recent een staking bij een bedrijf waar werknemers bij het binnenkomen hun smartphone dienden achter te laten. Volgens de werkgever moet dat ervoor zorgen dat men niet is afgeleid en komt dat de veiligheid ten goede, terwijl de werknemers hekelen dat ze bij een ongeval niet meteen de hulpdiensten kunnen bellen. Bij deze beslissing hamerde de werkgever op de nummer 1 in de top 7 meest voorkomende ongevallen in het magazijn: aanrijdingen. Net als in het verkeer is er, volgens de werkgever, in een magazijn waar er voortdurend heftrucks rondrijden geen plaats voor de smartphone. Dat zou diverse soorten ongevallen in de hand werken.

Het klopt dat onoplettendheid een belangrijke oorzaak is voor ongevallen met heftrucks. Smartphonegebruik verbieden, is dan ook enigszins te verantwoorden. Natuurlijk zijn er nog andere manieren om aanrijdingen in het magazijn te voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor bewustwording. Voorlichting, instrueren en opleiden is niet voor niets opgenomen in de Code Gezond en Veilig Magazijn. En zorg daarnaast voor een goede infrastructuur. Leg speciale paden voor voetgangers aan, zorg voor duidelijke rijrichtingen en zorg ervoor dat werknemers beter zichtbaar zijn door bijvoorbeeld fluorescerende kleding te verplichten én aan te bieden.

2) Vallende producten in het magazijn

Op nummer 2 in de top 7 meest voorkomende ongevallen in het magazijn staan vallende producten. Vierkante meters zijn tegenwoordig erg duur en daardoor zijn magazijnen vaak heel vol, met hoge rekken en producten die zich boven het hoofd bevinden. Tegelijkertijd is de prestatiedruk erg groot. Dat vergroot het risico dat producten niet altijd even veilig worden opgeborgen, waardoor ze op iemand kunnen vallen. Daarnaast komt het wel eens voor dat de stellingen eigenlijk niet stevig genoeg zijn voor het gewicht dat ze dragen. Ook vallen er al eens ladingen van heftrucks, bijvoorbeeld als de lading niet goed is opgestapeld of als de producten verschuiven tijdens het rijden of bij het remmen. Het hoeft niet te verbazen dat vallende producten op nummer 2 staat in de top 7 meest voorkomende ongevallen in het magazijn.

3) Struikelen of uitglijden in het magazijn

Struikelen en uitglijden kan overal gebeuren, maar het blijkt toch vooral vaak in een magazijn te gebeuren. Dat komt onder andere omdat er vaak rondslingerend materiaal in het magazijn aanwezig is, zoals verpakkingsmateriaal, karton, tape, piepschuim en dergelijke meer. Daarnaast worden er al eens vloeistoffen gemorst en wordt de vloer continu bevuild. Daarbovenop komt dan weer dat magazijnvloeren niet vaak worden gereinigd, omdat dit ervoor zorgt dat de vloer dan niet kan worden gebruikt. Als men het wel doet, kan men dan weer uitglijden over de natte vloer. Waarschuwingsbordjes worden spijtig genoeg niet vaak geplaatst bij gedweilde vloeren in een magazijn. Het verklaart waarom struikelen en uitglijden tot de top 7 meest voorkomende ongevallen in het magazijn behoren.

4) Vallen van hoogte

Dat vallen van hoogte behoort tot de top 7 meest voorkomende ongevallen in het magazijn lijkt misschien bijzonder, want in een magazijn wordt er niet vaak op grote hoogte gewerkt. Het gaat dan ook vooral om een val van een kleine hoogte. Desondanks kan zo'n val van een kleine hoogte ook al voor flink wat letselschade zorgen. Volgens de Code Gezond en Veilig Magazijn behoren entresols tot de top tien meest risicovolle plekken in het magazijn. Een entresol of een tussenvloer is een zelfdragende constructie die wordt gebruikt om extra vloeroppervlakte te creëren. Het is een soort balkon. Magazijnmedewerkers kunnen van deze verhogingen naar beneden vallen of van de trap die naar de entresol gaat.

Trapongevallen zijn te voorkomen door het juiste schoeisel te gebruiken, dubbele trapleuningen te plaatsen en door te werken met trapneuzen en antislipmaterialen. Ook het gebruik van contrasterende kleuren en het plaatsen van voldoende verlichting is erg belangrijk om nummer 4 in de top 7 meest voorkomende ongevallen in het magazijn aan te pakken.

5) Beknelling in het magazijn

Nummer 5 in de top 7 meest voorkomende ongevallen in het magazijn is beknelling. Beknelling kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kunnen medewerkers bekneld raken in een machine, maar bijvoorbeeld ook tussen een omvallende stelling en een muur. In magazijnen bestaat er vooral het risico om bekneld te raken tussen een heftruck en een muur. Beknelling is een heel ernstig letsel en is een van de meest voorkomende oorzaken van amputatie bij arbeidsongevallen in een magazijn.

6) Vertillen

In een magazijn dient men vaak zware ladingen te verplaatsen. De heel zware ladingen verplaatst men met een heftruck, maar sommige producten dienen nog steeds met de hand te worden getild. Dat kan rugklachten veroorzaken. Vaak ontstaan deze rugklachten niet meteen, maar over een langere periode. In sommige grote bedrijven experimenteren ze nu al met allerlei technische hulpmiddelen om het risico op dergelijke rugletsels te verminderen. Dat doet men bijvoorbeeld door te werken met een exoskelet. Uiteraard staat deze technologie nog niet helemaal op punt. Het is dan ook niet voor alle bedrijven toegankelijk, in tegendeel.

Gelukkig zijn er ook andere manieren om het risico op dergelijke letsels te verminderen. Zo is een juiste tiltechniek heel belangrijk. Men kan echt leren tillen. Door toezicht te houden op de werkzaamheden en door werknemers erop te wijzen als ze niet correct tillen, is het mogelijk om allerlei letsels te voorkomen. Het is een heel effectieve manier om nummer 6 in de top 7 meest voorkomende ongevallen in het magazijn aan te pakken.

7) Geen of onduidelijke arbeidsinstructies

Het is eigen aan een arbeidsovereenkomst dat er sprake is van een ondergeschikt verband. Dat wil zeggen dat een werknemer afhankelijk is van de instructies die hij van de werkgever of van de aangestelde leidinggevende krijgt. Het geven van verkeerde instructies kan allerlei problemen veroorzaken, zoals een arbeidsongeval. Hetzelfde geldt wanneer er geen instructies worden gegeven. Het risico dat een van de top 7 meest voorkomende ongevallen in het magazijn ontstaat, wordt dan alleen maar groter.

Reactie plaatsen