ongeval door niet goed onderhouden lift

21 juni 2022

Ongeval door een niet goed onderhouden lift: de schade kan groot zijn

Elk jaar vinden er ongevallen met liften plaats. Volgens de statistieken van het liftinstituut gaat het niet vaak om ongevallen met een dodelijke afloop, hoewel ze wel degelijk voorkomen. In 2018 viel er bijvoorbeeld een dodelijk slachtoffer. Het ging om een technicus (arbeidsongeval). In 2017 vielen er dan weer twee liftgebruikers te betreuren.

Het valt op dat het aantal dodelijke slachtoffers de laatste jaren sterk afneemt. In 2002 vielen er bijvoorbeeld nog zes doden te betreuren. Het terugdringen van het aantal liftdoden heeft veel te maken met de strenge controle op liften. Desondanks wil dat niet zeggen dat er helemaal geen ongevallen plaatsvinden. Er zijn jaarlijks nog steeds heel wat ongevallen met een ernstig of een licht letsel.

Aansprakelijkheid bij een ongeval door een niet goed onderhouden lift

De eerder aangehaalde cijfers tonen aan waarom de controle van liften enorm belangrijk is en waarom een lift-onderhoud heel zorgvuldig moet gebeuren. Bij een ongeval door een niet goed onderhouden lift, is de schade vaak heel groot. Met de jaren slijt alles, dus ook liften en ook remmen van liften. Daarom moet een lift-onderhoud regelmatig gebeuren. Na een ernstige storing moet er opnieuw een inspectie gebeuren. Het zijn stuk voor stuk zaken die helpen om een ongeval door een niet goed onderhouden lift te voorkomen.

Gebeurt het desondanks toch dat er een ongeval door een niet goed onderhouden lift plaatsvindt? Dan is het mogelijk om de eigenaar van het pand aansprakelijk te stellen voor de letselschade. Wie dat is, verschilt natuurlijk per geval. Het kan bijvoorbeeld gaan om de universiteit, om een winkelcentrum of om een woningbouwvereniging.

Welke schade kan optreden bij een ongeval door een niet goed onderhouden lift?

Bij een ongeval door een niet goed onderhouden lift kan er verregaande letselschade optreden, zoals een botbreuk of een hersenletsel, net als psychische schade. Denk daarnaast aan gemiste inkomsten wanneer het niet langer mogelijk is om te werken, medische kosten, reiskosten, schade aan persoonlijke eigendom en dergelijke meer. Een slachtoffer van een ongeval door een niet goed onderhouden lift heeft in dergelijke gevallen recht op een schadevergoeding, ook voor het verdriet, de pijn en de schrik. Dit laatste wordt het smartengeld genoemd. Een aantal verhalen tonen aan welke schade kan optreden en waarom de controle van liften zo belangrijk is.

Jongetje raakt ernstig gekneld in een lift (2019)

In 2019 raakte een jongetje van vier ernstig gewond. Hij kwam met zijn hand klem te zitten tussen de deurpost en het binnenste paneel van de liftdeur. Vanaf de vingertjes werd alles meegetrokken tot halverwege het onderarmpje. Het duurde zes minuten voordat de vader met een stalen buis alles voldoende open had gewrikt om het jongetje te bevrijden.

Dodelijk slachtoffer bij een ongeval in Rotterdam (2017)

In 2017 vond er een dodelijk liftongeval plaats. Het ging daarbij om een zogeheten "omhoogvallende lift" in Rotterdam. Twee personen stapten in een lift in een kantoorgebouw met twintig etages. Tijdens de rit ontstond er een probleem, waarbij de lift met een grote snelheid tegen het schachtplafond vloog. Een passagier kwam meteen om het leven, een andere passagier raakte zwaargewond en is later aan zijn verwondingen overleden.

Uit het onderzoek bleek toen dat er een probleem was met het wormwiel, dat normaal met een zestal bout-moerverbindingen op de as hoorde te zijn bevestigd. Verschillende moeren lagen echter los in de smeerolie onderin de kast. Er lag ook een afgebroken stuk bout in de olie.

Man raakt gewond na het vallen in een liftschacht (2015)

Op een middag wil een oudere man in een lift stappen. De deur opende en hij dacht in de lift te stappen, maar de lift stond eigenlijk een verdieping hoger. Hierdoor viel de man naar beneden in de schacht. De politie en de brandweer kwamen ter plaatse om de man te bevrijden. Hij had een gebroken sleutelbeen opgelopen, met daarnaast natuurlijk de nodige schrammen en blauwe plekken.

Vrouw sterft na een liftongeval met een hondenriem (2014)

In 2014 vond er eveneens een dodelijk ongeval plaats. Een 23-jarige vrouw was toen op de derde etage in de lift gestapt om met haar drie husky's naar beneden te gaan. Ze droeg een harnas om haar middel. Aan dit harnas waren de drie hondenriemen bevestigd. De lift sloot en het uiteinde van een van de musketonhaken van de hondenriemen bleef steken. De hondenriemen bleven aan een zijde aan de bovenste schachtdeur bevestigd terwijl de lift naar beneden ging. De vrouw raakte bekneld tussen de verschillende riemen en overleed. Er kon geen hulp meer baten. De honden werden wel bevrijd.

Wat te doen na een ongeval door een niet goed onderhouden lift?

Het is altijd belangrijk om zo snel mogelijk bewijsmaterialen te verzamelen. Neem dus meteen foto's van de situatie, van de schade aan persoonlijke eigendommen en van de lichamelijke verwondingen. Noteer eventueel de contactgegevens van ooggetuigen of andere aanwezigen en ga altijd meteen naar de huisarts. Doe dat ook bij lichte letsels. Verder is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een letselschade advocaat. De lift zal worden onderzocht. Als blijkt dat het ongeval door een niet goed onderhouden lift is ontstaan, zal de eigenaar daarvoor aansprakelijk worden gesteld.

Reactie plaatsen