Deze aankondiging was tegen het zere been van strafrechtadvocate Bénédicte Ficq, die al enige tijd bezig is met het aanpakken van de tabaksfabrikanten. Zo deed ze al in 2016 aangifte tegen de tabaksindustrie namens Anne Marie van Veen en Lia Breed, twee longkankerpatiënten. Door het besluit van het OM gaan de dames echter niet bij de pakken neerzitten. Nog steeds zijn ze van mening dat de sigarettenmakers moeten worden gestopt. Bovendien, zo zegt Van Veen, hebben ze al veel gewonnen. Door alle aandacht die hun actie heeft gekregen hebben ze een groot publiek kunnen bereiken en de maatschappelijke discussie op gang gebracht.

Ficq en haar cliënten zijn er heilig van overtuigd dat de fabrikanten al jaren willens en wetens mensen verslaafd maken aan hun product. De stelling van de industrie dat het ieders eigen vrije keus is om te roken en te blijven roken doet Ficq dan ook af als onzin. Je kunt volgens haar niet spreken van een vrije keus als je er alles aan doet een sigaret zo verslavend mogelijk te maken. Ficq hoopt bij het gerechtshof wel succes te hebben via een zogenaamde artikel 12-procedure. Daarmee kan het OM door de rechter gedwongen worden om toch een zaak te beginnen.

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid is het eens met de stelling dat we zoveel mogelijk moeten stoppen met roken. Toch wil hij zich als politicus niet bemoeien met de strafzaak die mensen tegen de tabaksindustrie willen beginnen. Daarnaast wil hij een andere weg bewandelen om mensen van het roken af te krijgen. Hierbij denkt hij aan nieuwe wetten en regels die roken minder aantrekkelijk moeten maken. Het uiteindelijke doel is om te voorkomen dat kinderen van nu ooit een sigaret opsteken.