Page content

article content

Doorbraak: 110.000 euro smartengeld voor mislukte besnijdens

De rechtbank Utrecht/Midden-Nederland heeft op 7 november 2018 een jongeman die slachtoffer is van een mislukte besnijdenis € 110.000,00 aan smartengeld toegekend. De besnijdenis was nota bene uitgevoerd in het ziekenhuis Gelderse vallei te Ede door een huisarts en een uroloog toen het slachtoffer 2 jaar was. Daarbij is een deel van de penis geamputeerd, waardoor hij ernstig en blijvend letsel heeft opgelopen. Dat heeft grote gevolgen voor zijn leven. Het ging slecht op school en hij heeft psychische klachten. Erecties en zaadlozingen zijn niet mogelijk. De kans is hem ontnomen om zich normaal in relaties te ontwikkelen en dat is een ernstige aantasting van zijn levensvreugde, aldus de rechtbank.

Op verzoek van het SAP Letselschade Advocaten was de rechtbank gevraagd om werk te maken van verhoging van de smartengeldbedragen in Nederland. De rechtbank gaf toe dat het niveau van het smartengeldniveau tientallen jaren is gestagneerd en inderdaad verhoogd moet worden. Gelet op de omstandigheden van het geval begroot de rechtbank het smartengeld op € 110.000,00. Dat is voor een mislukte besnijdenis een tot nu toe ongekend hoog bedrag.

“De ouders van het jongetje waren voor de besnijdenis juist naar het ziekenhuis gegaan. Daar is te lang met een thermisch apparaat tegen de penis aangezeten. Het was een strijd om het ziekenhuis te laten erkennen. Er is een procedure tegen de artsen bij het tuchtcollege voor nodig geweest voordat de aansprakelijkheid werd erkend. Uiteindelijk bleek Medirisk, de verzekeraar van het ziekenhuis niet meer bereid dan iets meer dan € 35.000,– te betalen voor het smartengeld. In deze zaak ging het om ernstig letsel van een onderdeel van het lichaam en moet Medirisk € 110.000 betalen. Deze uitspraak is een doorbraak als het gaat om de smartengeldvergoedingen in dit land”. De trend van hogere vergoedingen zien wij ook al in strafzaken als een verdachte wordt veroordeeld. Dit is echter een civiele zaak en dat maakt deze uitspraak zo belangrijk voor de letselschade praktijk”.

 

Comment Section

0 reacties op “Doorbraak: 110.000 euro smartengeld voor mislukte besnijdens

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.